9 mars 2022
19:00

Referat: Furulunds IK - AIF Barrikaden

Startelva: Daniel Kvist (ny spelare) – Maksym, Chanon , Matte, Ghafur – Milad – Martin, Abbe – Ali Y, Oskar, Shershah

Började på bänken gjorde Simon W som spelade vänsterback sista dryga timmen och Siseko som spelade anfallare sista 54 minuterna.

Vi visste inte alls vad det för sorts lag de skulle komma med; A-lag, B-lag, J-lag eller en blandning av allt. Blev nog det senare eftersom de satte in ett helt nytt lag i paus men totalt sett hade de nog flest juniorer även om antagligen ett antal hade en del A-lagserfarenhet.

Matchen spelades under i vissa avseenden dåliga förhållanden trots att det var nästan vindstilla och inte jättekallt. Det rådde, en stundtals ganska tjock, dimma och fukten tillsammans med en temperatur nära 0 gjorde planen hal och framför allt att alla bollar längs marken rann iväg med sådan hastighet att bollmottagarna oftast fick springa förgäves efter alla djupledsbollar. Detta tog Furuklundsspelarna mindre hänsyn till än oss och de tog över huvud taget en hel dåliga beslut i sitt spel.

Det blev med tanke på förutsättningarna en hyfsat välspelad match som helhetligt sett var väldigt jämn och lagen hade ungefär lika mycket målchanser. De var lite skottvilligare men de flesta av de som gick på mål blev ett lätt byte för vår välplacerade och greppsäkre debutant i målet.

Furulund hade ett visst tryck precis i början och hade i den 3:e min ett skott från nära håll som tvingade Daniel till en reflexräddning. Därefter hade vi en period där vi dominerade och också skaffade oss ett par bra målchanser. Den första i 7:e min när Shershah slog en hörna som målvakten tappade så att den nästan gick in i eget mål och det därefter blev lite flipperspel nära deras mållinje innan de kunde rensa undan bollen. Den andra i 10:e min när Oskar sprang sig fri men fick en aningen dålig vinkel och sköt så att målvakten kunde rädda.

Efter ungefär 25 min jämnades spelet ut igen och resten av matchen böljade det lite fram och tillbaka och som så ofta hade lagen perioder på kanske dryga 5 minuter då de dominerade innan det andra laget tog över. Under resten av första halvlek blev det bara en rejäl målchans och det var när Oskar på en hörna från Maksym nickade ner mot stolproten från nära håll men målvakten gjorde en superräddning till en ny men resultatlös hörna.

I början av andra halvlek märktes det lite att de fått in ett helt nytt lag. De kändes lite rappare och vann fler närkamper men detta klingade ganska snart av och det var också nu påfallande hur många felbeslut de tog och hur lite lärdom de tog av de förhållanden som rådde när de hade bra lägen för att skapa målchanser. Dock var det nu ändå de som skaffade de flesta målchanserna och borde väl i sanningens namn nätat åtminstone någon gång.

Närmast ett mål var dock Siseko som frispelad av Martin träffade själva klykan (där stolpe och ribba möts). Mot slutet kändes det allt mer som att vi nog skulle vara glada om vi fick oavgjort vilket inte så mycket berodde på att de hade mer spel utan att vi spelade allt mer offensivt och – kanske för att vi med bara två avbytare började bli tröttare – inte sällan tappade bollen så att de kom 2 mot 1, 3 mot 2 och någon gång till och med 3 mot 1. Oftast lyckades vår för dagen strålande backlinje eller de som var kvar där när vi – utan några direkta instruktioner att göra det vad jag kunde se – flyttade upp laget allt högre, reda ut situationen.

Sista kvarten hade Furulund tre mycket bra möjligheter att göra ett lednings- och med stor sannolikhet i så fall avgörande, mål. I den 75:e min kom de runt på högerkanten och slog ett inlägg som rullade parallellt med mållinjen men ingen av de ganska många Furulundsspelarna i omedelbar närhet av målet riktigt nådde fram till bollen. I den 79:e min slog en av våra spelare en passning precis i gapet på en av våra motståndare och efter en eller två passningar skapades ett jätteläge för dem men där deras spelare från nära håll sköt utanför. Sedan avslutades matchen med att de på övertid fick en frispark som ledde till ytterligare ett skottläge jättenära målet men där skytten än en gång hade den goda smaken att skjuta utanför. Ett mål där hade verkligen känts försmädligt men nu slutade alltså matchen mållös och med tanke på hur sällan vi spelar 0-0 är det anmärkningsvärt att vi nu spelat 0-0 i 3 av de 5 (eller möjligen 6 inkluderat någon träningsmatch) matcher vi mött dem genom åren.

Statistik (våra siffror först): Hörnor: 4-4 Avslut på mål: 9-15 Avslut utanför: 6-7